torsdag

Inte så fiffigt

Läste igår om en snubbe vid  namn Thomas Midgley Jr och han måste klassas om en av världshistoriens uslaste uppfinnare, om inte annat så uppfann han några riktigt skitfarliga saker.


Han kom på att om man blandar i bly i bensinen så slutar motorerna att knacka och det är ju skönt att slippa. Tyvärr så resulterade det även i att vi människor idag har nästan 700 gånger mer bly i oss än vad som var normalt för 100 år sen. För mycket bly i systemet kan orsaka obotliga skador på hjärnan och det centrala nervsystemet - bly är ett nervgift.


Glad i hågen av succén med blyhaltig bensin så fick han för sig att skapa säkra kylskåp. Kylskåp innehöll tidigare farliga gaser och en läcka på ett sjukhus i Ohio 1929 tog livet av över 100 personer.
Thomas uppfann då idiotiskt nog klorfluorkolväten, det som i dagligt tal kallas freoner.
En enda freonmolekyl är omkring 10 000 gånger effektivare på att förvärra växthuseffekten jämfört med koldioxidmolekyl. Det är inte bra. Jättedåligt.

För att riktigt sätta en storartad punkt på sitt livsfarliga uppfinnande så hittade han på en anordning med motordrivna taljor som automatiskt reste och vände honom i sängen efter det att han drabbats av polio. 1944 trasslade han in sig i linorna och stryptes.

Källa: En kortfattad historik över nästan allting, av Bill Bryson. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar