onsdag

Som en pannkaka

Trist väder, men det kunde såklart vara värre, om exempelvis jorden befann sig ynka 15 cm längre bort från solen så skulle vi frysa ihjäl och om den svävade endast 5 cm närmare så skulle vi stekas.


Förresten så borde vår planet kallas för Vattnet eftersom större delen av globen är vattenyta. Det finns 1,3 miljarder kubikkilometer vatten på Jorden (Vattnet). Vi vet mer om hur det ser ut på Mars än vad vi vet om havens djup. Än så länge så har människan inte ens utforskat en miljarddel av det oceanerna gömmer.

Man vet att kaskelottvalar äter jättebläckfiskar och när sedan bläckfiskarnas käkar ackumuleras i valarnas magar så bildas sekretet ambra, som används som bindmedel i parfymer. Så när du sprejar dig med parfym nästa gång så tänk då på att du sprutar ner dig med rester från ett havsmonster som ingen människa hittills har sett levande. Man har bara funnit döda som spolats upp på land.
Jättebläckfiskarna kan få 18 meter långa armar och om man stoppar en sån i en normalstor simbassäng så får det inte plats något eller någon mer. Stora jävlar alltså.


Om någon undrar varför jag har snöat in på sån här fakta så beror det på att jag håller på med att läsa den här utmärkta och mycket underhållande boken. Trevligt att lära sig lite samtidigt som man fnissar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar