onsdag

2:a klassens medborgare

Idag ska jag berätta en historia från Borgs "Dela lika Sverige".

När Albin kom hem från semestern så hittade han ett brev från Försäkringskassan där han meddelades att hans A-kassedagar har räknats bort eftersom Hammarby får hjälp med en del av Albins lön på grund av att Albin har trasig rygg.
När Albin ringer och undrar hur och varför hans dagar har räknats bort när han jobbar varje dag och således inte tar ut någon ersättning från A-kassan så blir svaret att det har regeringen bestämt. Albin får även lära sig att hans nuvarande anställningsform inte är A-kassegrundande - vilket gör att Albin står helt utan inkomst om Hammarby får för sig att sparka honom. Något dom kan göra omedelbums eftersom det inte är någon uppsägningstid på anställningar med så kallat lönebidrag. Känns tryggt.

Albin ringer då facket och frågar om detta kan vara vettigt, men där har dom ingen aning om vad Albin pratar om och Albin bollas runt mellan olika avdelningar för att efter några dagar vara tillbaka hos kvinnan som han pratade med från början - hon är fortfarande lika ovetande om gällande regler.
Albin frågar om han verkligen ska betala full fackföreningsavgift och full A-kasseavgift när han har en anställning som inte generarar A-kassa och som inte innehåller någon som helst anställningstrygghet. Rådet Albin då får är att han ska stanna kvar i A-kassan eftersom Borg och hans tattare i regeringen ändrar reglerna hela tiden.
För så kallade "Plusjobb" där Försäkringskassan betalar hela lönen ändrades nyligen reglerna igen så att "Plusjobb" numera är A-kassegrundande. Det är däremot inte Albins anställning där Hammarby får hjälp med en liten del av lönen. Fiffigt.

Så nu arbetar Albin heltid, betalar skatt, betalar full fackföreningsavgift och A-kasseavgift till en summa på runda slängar 600 skattade kronor i månaden och dessutom betalar Hammarby sociala avgifter. Albins anställning fungerar alltså precis som vilken normal heltidsanställning som helst - förutom att Bajen första året får hjälp med en liten del av lönen. Men om Albin inte får jobba imorgon så står han helt utan någon som helst inkomst.

Hur tänkte du då Borg? Din fitta!

1 kommentar:

  1. Välkommen till Sverige. Landet med det högsta skattetrycket och sämsta servicen. Vill man ha bra vård är det bäst man vänder sig till Sophiahemmet och betala ur egen ficka.

    SvaraRadera