lördag

Svarta fåret


När Brasilien 1950 förlorade sista matchen i VM mot Uruguay inför ca 200 000 åskådare på Maracanã-stadion så fick självklart dom tre färgade spelarna Bigode, Juvenal och framför allt målvakten Barbosa skulden. Ett oavgjort resultat hade varit nog för att VM-bucklan skulle ha fått stanna kvar i Rio och att Brasilien för första gången krönts till mästare av världen. När det återstod 24 minuter av matchen ledde Brasilien planenligt med 1-0 då partypajaren Juan Schiaffino fläskade in bollen vid första stolpen bakom den överrumplade Barbosa. 13 minuter senare väggspelade Ghiggia med Perez och dammade in bollen vid stolpen som var närmast den flyfotade högerspringaren.
Brasilien som grundades som nation så sent som 1889 och som aldrig har varit i krig hade drabbats av sin största katastrof någonsin.

Målvakten Barbosa försökte 13 år senare att skaka av sig demonerna efter denna fasansfulla förlust genom att bjuda sina vänner på grillafton där han använde målstolparna från Maracanã som ved. Det hjälpte inte - 20 år efter dom två baklängesmålen pekade en kvinna på honom och sa till sin son "Titta på honom, det var hans om fick hela Brasilien att gråta". På sin dödsbädd år 2000 menade stackars Barbosa att maxstraffet för kriminella handlingar i Brasilien är 30 års fängelse - men att han hade avtjänat 50.

Klockan fyra idag så möter Hammarby Trelleborg på Söderstadion och jag hoppas verkligen att Poppen inte behöver ha grillparty med målstolparna som bränsle i framtiden. Det vore tragiskt - dom är ju tillverkade av aluminium.

12 kommentarer:

  1. Du sitter och dra paraleller mellan Brasilien-Uruguay och Bajen-Trelleborg. Nu måste du väl ändå söka hjälp. Har Långbro kvar sin slutna paviljong fortfarande.

    Bajen hade 7000 pers på plats idag....på en lördag med skönt höstväder. VAAA!!! Och ni ska ha en ny arena. GIVE ME A FUCKING BREAK!!!! Va fan är alla era fans? Det är ju helt beklämmande. Lira på Kanalplan istället eller om den är för stor kan ni ju lira på Enskede IP. Där har ni varit och tragglat förut.

    SvaraRadera
  2. Mmmmm...jag älskar din avundsjuka...

    SvaraRadera
  3. Bajare är såååå schöööna männschor.
    Ni är sådana härliga lirare och gamänger. Det är klacksparkar och tunnlar och ni dricker några schöna öl på sööööder och drar några schöna skämt. Ni är sååå schöna hela bunten och Nacka var den schönaste. Ni torskar men ni är tydligen bäst ändå. Lägg ner nu en gång för alla. Ni har spelet ut er roll. Ni är ett byttgäng utan charm, varken mer eller mindere.

    SvaraRadera
  4. Vad är i så fall Solna AIK? En förort för lastbilschaffisar som inte begriper skillnaden på storklubb och stor arena. Snacka om att ha spelat ut sin roll. Det spelar ingen roll hur lite pengar det finns och hur värdelösa spelare klubben har - i Solna TROR man verkligen att det ska bli SM-guld varje år. Patetiskt - VAKNA!!! Ni är en liten skitförening med för stor arena - det är allt som är kvar.
    Pinsamt.

    SvaraRadera
  5. De skulle ta för mycket plats att skriva ner all punkter där Gnaget är överlägset Bajen. Jag nöjer mig med att konstatera att Bajen är och kommer alltid att vara ett hissgäng med lillebrorskomplex som lever i en pseudovärld där kunskapen om fotboll som sport är obefintlig. Gnaget är en storklubb med flest fans och flest meriter.
    Så enkelt är det.

    SvaraRadera
  6. Klart att man kan ha mycket publik när man ger bort fribiljetter hit och dit. Säsongskort på Råsundas norra kostar en femtedel mot vad ett kort i Bajenklacken kostar. Solna AIK behöver en publiksiffra på ca 35 000 åskådare för att få in lika mycket pengar som Bajen fick idag på dom 7 000 som kom.

    Eeeh...Solna AIK, storklubben som har tagit ett SM-guld mer än Hammarby sedan Allsvenskan startade. Slappna av - hela Sverige skrattar - men ni tror att ni är tuffa. Är man tuff så behöver man inte spela tuff.
    Vad fan är det att ha som image att vara hatad?! Då är jag hellre en omtyckt Bajenlodis som glider på Bajenmyten.

    Solna AIK är ett luftslott...men det gör för ont för er att våga se det.

    Solna AIK...fnys...

    SvaraRadera
  7. Tänk om hela allsvenska var en sköön myt. Då skulle ni glida iväg och vinna varje år.

    Ni har ju bara några få tusen som köper era otrooooooligt dyra årskort. De där schöööööna södergamängerna som köper ströbiljetter, var är de? Jo de står i sina fula bajentröjor och hänger på O`Learys på Götgatan istället för att gå in på Söderstadion. Det är ju så jobbigt att köpa biljett på ståplats för då får man ju stå en hel match och så mycket supporter är man ju inte så man orkar det. Men större arena ska ni ha för då kommer ju precis alla männschor söder om slussen. Då jävlar får alla sittplats. Det blir väl härligt. O´Learys får nog slå igen.

    SvaraRadera
  8. Skärp dig nu - på Råsunda FINNS det inte ens en enda ståplats.

    Och svaret på hur många det är som köper årskort på Söderstadion till ett pris som ligger mellan 2500 och 4000 kr så är det ca 8500 VARJE år.
    Dessutom så genererar några få ströbiljetter mer än en förbannad massa fribiljetter som delas ut via Svenska Fotbollförbundet till varenda jävla snorvalp som spelar i St. Erikscupen.

    Men jag fascineras av er svartgula tro på att ni verkligen är någonting med er lilla förortsklubb som hyr in sin verksamhet för billig penning på förbundets jättearena så att den inte ska stå tom och öde. Vart kommer era grandiosa tankar ifrån? Hur kommer det sig att en klubb som så gott som aldrig vinner någonting tror att den är en jätteklubb. Vi på Södermalm fattar åtminstone att vi bara har vunnit en gång och att chanserna att vi vinner igen är försvinnande små. När föddes ert storhetsvansinne som roar alla oss andra som nykter ser på och som begriper att ni är småhandlare i för stor kostym?

    Åker du ofta ut till Solna och myser på någon mullig förortskrog? På Södermalm FINNS det i alla fall O´Learys...och sisådär 800 krogar till. Men det är klart, Stockholm är ju en stad och inte en förort.

    SvaraRadera
  9. Det här var jävligt kul. Tack Örnie - vilken trist lördagskväll jag hade haft utan dig.
    Det ryktas om att du har förökat dig - grattis i så fall. :)

    SvaraRadera
  10. Tack Albin. Det var en härlig debatt. Givande och tagande. Mycket trevligt. Du får reta upp mig igen så tar vi en ny kamp.
    Jo, vi har fått en dotter. En vecka gammal idag. Hon ska heta Stella. Vi hörs.

    SvaraRadera
  11. Blogg battle på hög nivå. Grattis Örnie

    SvaraRadera
  12. Man kan även ha ett schöööönt säsongskort och stå under läktaren.
    Det gjorde jag igår, stöttade på mitt sätt, hade formodligen roligare än de flesta PÅ läktaren.
    En match under läktaren är oxå en match som Lundell hade uttryckt sig.
    För övrigt-nya Olivlunden!!!
    Vilket guldhak!
    Har ni nåt sånt Örnie...? Vi väljer och vrakar innan match

    SvaraRadera