lördag

Lagligt missbruk och olagligt bruk

Det är intressant eller snarare lite korkat att allt bruk av olagliga droger betecknas som missbruk, alltmedan lagliga droger tydligen anses som något som naturligtvis kan missbrukas - allt kan missbrukas - men även användas i vanligt bruk utan ordet "miss" framför. Ta exempelvis kokain som ju är förbjudet, när det talas om den drogen så heter det jämt att det är missbruk. I själva verket så missbrukar såklart de allra flesta som gillar kokain inte drogen, utan använder den lite som på samma sätt som de flesta dricker alkohol. Alla som dricker alkohol är ju liksom inte parkbänksalkisar.
Det är skillnad på bruk och missbruk. Kokain och alkohol är ungefär lika beroendeframkallande och om någon dricker ett glas vodka för första gången så är det ju inte så att hon eller han sen fortsätter att klunka i sig brännvin dygnet runt. Visst, nån dum jävel har säkert gjort det, men ni förstår vad jag menar.



Med det här menar jag inte att försvara bruk av olagliga droger, jag är mer ute efter dubbelmoralen. Vi säljer ju nämligen en drog som är så pass beroendeframkallande att så gott som alla som brukar den är missbrukare och behöver ha den i kroppen varje vaken sekund för att inte få abstinens och det är nikotin. Väldigt få som röker eller snusar gör det ett par timmar på fredagen efter jobbet för att koppla av, de flesta börjar och avslutar varenda dag med nikotin för att inte må dåligt. Men det tycker många inte är missbruk eftersom det är lagligt - läs drar in skattepengar - men om någon till exempel röker ett par bloss gräs på en musikfestival en gång om året så klassas det som missbruk.

Vill man ha ett sunt resonemang angående droger så bör man skilja på bruk och missbruk och dom som röker cigaretter kan börja med att fimpa innan dom säger något överhuvudtaget. Är man själv missbrukare så kan man börja med att ta tag i sitt eget problem innan man har åsikter om hur andra väljer att leva sina liv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar