lördag

Öl är viktiga grejer

Öl innehåller vanligtvis ca 90-98 procent vatten. Ett traditionellt lageröl bryggs ofta på mjukt vatten, medan en Ale bryggs på hårt vatten.

Humle är en viktig del av öl tillverkningen och är släkt med familjen Cannabis

Jästen är en av de viktigaste ämnena för doft och smak.

Det finns en rad tillsatser i form av kryddor i olika ölsorter. Koriander, kamomill, basilika, banan och kanel är några av tillsatserna. En gammal tradition är att man lät en tupp ligga i Madeira och laka ur, blandningen tillsattes sedan i mäsken.

Alkoholen är en extra viktig del av ölet, alkoholen uppkommer av att jästen omvandlar socker till alkohol.

Sist men inte minst behövs det malt för att brygga öl. Vanligtvis är det korn som omvandlas till jäsbar malt. Mältning sker genom att man låter kornet läggas i blöt i ett kar i 36-48 timmar.

Finemang.
------

Som ni begriper på det taffliga språkbruket så har Albin kopierat det mesta av ovanstående text och endast författat små delar själv. Men han tänkte att det ibland kan vara på sin plats att utbilda er läsare i saker och ting som är fundamentalt viktiga att kunna här i livet. Så läs och lär så ni kan stila med er ölkunskap på krogen.
Vill ni stila extra mycket så kan ni undervisa era kamrater om att det alltid är större öppning i bruna flaskor jämfört med de som är gröna. Bra att veta om man ska tävla i ölhävning.



Ikväll ska Albin go bananas och testa en öl som heter Wells Banana Bread Beer och som tydligen ska smaka - håll i er nu - banan.
Ölen är bryggd av Wells & Young's Brewing Company som bland annat brygger det utmärkta ölet Wells Bombardier Bitter som gillas av en och annan i Gamla Stan...i alla fall av en...

1 kommentar:

  1. Den däringa bananölen testades i fredags på en balkong i närområdet. Resultatet var lyckat, men trots det håller jag mig till guinness i fortsättningen

    SvaraRadera