fredag

Polare delar lika

Såg ett program där man testade barns intelligens genom att bland annat låta gluttarna välja mellan att få en godisklubba på en gång eller 4 st några timmar senare. De flesta roffade såklart åt sig klubban på rot, men en och annan valde faktiskt att vänta in storkovan.
Det fick mig att tänka på alla som röstar för att dom själva ska få så mycket som möjligt så fort som möjligt och inte begriper att mera stålar i plånboken per automatik inte är samma sak som ett bättre liv. Ett segregerat samhälle där rikare blir rikare och fattigare fattigare är sämre för alla, hur mycket pengar man än har. Om man har gott ställt så kanske man ska nöja sig med det istället för att jaga en siffra på en bildskärm, för utanför bildskärmen i levande livet så blir fattiga människor till slut farliga. Vad har man för användning för sitt kontoutdrag och sin feta SUV när man blir rånmördad på väg hem från Operakällaren av en desperat man som måste skaffa pengar så att han kan köpa mat åt sitt barn.

Rätt nöjd med stekarns skjorta faktiskt
När den före detta metallarbetaren (ringer det någon klocka) Lula blev president i Brasilien 2002 så införde han några reformer som exempelvis Noll hunger, Familjebidrag, El på landsbygden och något som kallas för Mitt hus mitt liv. Detta gjorde att 50 miljoner människor fick ett någorlunda anständigt liv och slapp leva i fattigdom och elände.
Man behöver inte vara professor i nationalekonomi för att begripa vad som händer när 50 miljoner plötsligt får råd att köpa TV, kylskåp eller leksaker till barnen. Om kulorna rullar så funkar det. För inte alls länge sedan räknades Brasilien till ett land i tredje världen, idag ligger Brasiliens ekonomi runt femte plats...uppifrån. Det här beror givetvis inte enbart på reformerna, men det har med all säkerhet hjälp till.

Så när du ska rösta i höst, snor du åt dig en klubba på stubben, eller nöjer du dig med det du har och hämtar fyra om några år.

2 kommentarer:

  1. Intressant i sammanhanget är väl att det där klubbtestet inte handlade om intelligens, utan om att barn före en viss ålder/utvecklingsstadium inte kan tänka framåt. Dvs de väljer alltid Belöning NU framför större belöning SEN, de kan inte abstrahera och fatta att de verkligen får 4 klubbor sen. Det är bland annat därför 3-åringar inte har rösträtt. Medan man anser att den där tankeförmågan ska vara utvecklad hos 18-åringar. Vilket Albin alltså ifrågasätter. Med viss rätt.

    SvaraRadera
  2. Okej, vi behöver inte kalla det intelligens, vi kan bara säga att det är smartare att välja 4 klubbor. Om det är intelligent eller vad man vill kalla det spelar inte så stor roll.

    SvaraRadera