torsdag

Respektlösa svin

Är det någon som är bevandrad i samägarlagen så vill jag gärna ha råd i en fråga. Morsan äger en sjötomt med ett hus i Hälsingland till 75% och de övriga 25% äger hennes kusins oförskämda dotter. Jag har av respekt undvikit att skriva om det här tidigare, men eftersom just respekt är ett ord som kusinens jänta tydligen inte har fått lära sig så skiter jag nu i det.

Morsan föreslog för några år sedan att det skulle tecknas ett samägaravtal där det skulle regleras vem som äger vad, hur mycket tid de olika ägarna ska ha rätt till att vistas där och allt sånt man kan komma på för att undvika missförstånd. Den andra familjen vägrade och menade på att samägarlagen räcker.
På grund av att kusinens flicka har visats sig helt ovillig att på något sätt samarbeta och konsekvent sagt nej till allting, så ska nu fastigheten säljas på offentlig auktion. Morsan har exempelvis inte fått måla om köket trots att hon erbjudit sig att stå för både kostnad och själva jobbet. Flickan vill inte vårstäda tomten med den lutande motiveringen att gräsmattan inte behöver klippas eftersom den alltid är fin när dom kommer dit.
Allt det här är såklart trist eftersom vår familj har ägt tomten och huset i generationer, men situationen är helt ohållbar. Det går inte att samarbeta med en familj som säger till min mormor att deras familj står över vår intellektuellt.

Det jag vill ha svar på är vad som gäller fram till auktionen, det rimliga är väl att allt som finns där ska stå orört eftersom det inte finns något avtal skrivet - dom vägrade ju - som reglerar vem som äger vad. Nu har nämligen jäntan (som intellektuellt står över oss) sålt båten till grannarna och säger att hon har rätt att göra det eftersom det var hennes snubbe som tog dit båten. Innan dess fanns det en eka som mormor köpt och innan dess en eka som morsans farfar införskaffat. Det har alltså alltid funnits en båt där som alla fritt har använt.
Hela stället är ju fullt av saker som vår familj har tagit dit, gräsklippare, krattor, sängkläder, verktyg, cyklar och så vidare, men det och båten bör väl tillhöra fastigheten på samma sätt som om det vore ett dödsbo.
Tacksam för svar.



På bilden ser ni båten uppochned på grannens tomt. Så den här sommaren blev den första som min 89-årige  mormor inte fick ro över till andra sidan och plocka bär. Vilka jävla skitstövlar, kunde inte båtfan ha fått ligga kvar i pölen två veckor. Som ni ser så har grannarna redan tre båtar, men det var tydligen viktigt att ha en till som ligger på land också.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar