torsdag

Bättre och bättre

Rekommenderar verkligen alla som tror att världen bara blir sämre att läsa Roslings bok Factfulness. Man får ett lite nytt sätt att se på saker och ting och allt verkar plötsligt inte så domedagsmörkt.

Klicka upp och hitta Sverige innan du röstar i höst
Vi har aldrig mått bättre
Jämför gärna Cuba med USA

Rosling berättar bland mycket annat om ett besök i Cuba där han visade upp sina populära och lättbegripliga bubbeldiagram. Han påpekade att Cuba trots den låga medelinkomsten ligger förvånansvärt högt upp när det gäller folkets hälsa och menade att Cuba är friskast bland de fattiga. Efteråt kom en man fram till honom, knackade på hans axel och sa "Vi är inte friskast bland de fattiga, vi är fattigast bland de friska".
Det får en att tänka på bilden man har över hur världen ser ut och att man liksom föreställer sig att det för alltid kommer att vara så. Varför skulle Cuba för evigt vara förpassad till fattigdom och varför ska inte dom kunna sikta högre än att vara friskast bland de fattiga.

För inte allt för länge sedan var Sydkorea djupt ner på den undre halvan när det gäller rikedom, men som tur var så nöjde dom sig inte med det. Afrika kommer inte vara fattigt i all evighet bara för att vi är vana vid att det är så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar