fredag

Dubbelmoralens västvärld.







Jag har just läst en bok om hur marijuana fungerar när det används som medicin. Det var alltså ingen flumromantik, utan en ren faktabok skriven av tre läkare från USA.
Många sparkar bakut så fort man nämner ordet marijuana och det beror mycket på att vi har det i ryggmärgen för vi har sen vi var små fått lära oss att det är djävulens växt som direkt leder oss till heroinmissbruk och död. Detta utbasunerat av gubbar och kärringar på socialkontoren som höjt upp sig själva till moralgeneraler med stöd av att dom gick någon skitkurs 1979 i Emmaboda, där dom drack rödvin (och rökte på) och fulpippade med kollegorna. Detta predikar dom medan deras gula fingrar skalar av plastfolien på ett nytt paket cigg.
Till er som känner och tycker så kan jag bara säga att ni är antingen okunniga i ämnet, lurade eller rätt och slätt hycklare. Jag bryr mig inte om vilket.

Innan man drar iväg första sparken bakåt så kan man ta sig en funderare på hur det kommer sig att det går att få morfin utskrivet av sin läkare men inte marijuana? Morfin är svårt beroendeframkallande och leder vid för stort intag till döden. Marijuana är milt beroendeframkallande och är omöjligt att överdosera.
Så om man har t ex cancer och svåra smärtor och marijuana hjälper bättre mot värken än morfin, varför då välja den senare, farligare drogen?

Här följer en kort lista på några av dom sjukdomar som marijuana hjälper mot eller lindrar.
Illamående och svårigheter med att äta vid cancerbehandling. Viktminskning vid HIV och AIDS. Grön starr som kan leda till blindhet. MS. Epilepsi. Migrän. Förlamning och fantomsmärtor. Astma. Reumatism. Ren smärtlindring. Sömnproblem. Menssmärta.
Detta är fakta, det är som när ni gluttade i facit längst bak i matteboken, 1+1 är 2, sen kan man tycka vad fan man vill om det.

Det finns andra mediciner mot dessa sjukdomar, en del fungerar bra och en del sämre. Men om gräs nu funkar extra bra mot grön starr för att ta ett exempel, varför då inte låta den stackaren som lider av detta få ut lite marijuana på apoteket?

Jag menar inte att marijuana ska legaliseras, absolut inte, det räcker med att vi säljer den giftigare och farligare drogen alkohol fritt. Men varför helt förbjuda något har använts i tusentals år som medicin bara för att USA en gång i tiden fick för sig att klassa gräs tillsammans med droger som heroin (England har numera sansat sig och "klassat ner" gräs till kategori C) och samtidigt tillåta kokain och morfin för medicinskt bruk?
För många som använder marijuana som medicin så räcker det med ett så pass litet intag att det inte orsakar någon snurrighet i skallen. Inte mer än låt oss säga Paraflex Comp som vid överdosering leder till döden.

Nu tycker säkert någon att jag är en drogförespråkare, vilket är fel. Jag är som jag tidigare skrivit här på bloggen egentligen mot alla droger, inklusive alkohol.
Men jag tycker att sunt förnuft ska råda och inte någon masshysteri som den drogpropaganda som drabbade oss som gick i plugget på 70-talet.
Fakta, gott folk, det ska vara fakta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar