onsdag

Militärkupp

Det är ingen hejd på uppmärksamheten som den senaste militärkuppen i Thailand får. Det märks att "Det Fria Landet" numera är lite av var mans egendom här i Sverige.
Annat var det 1992, då ringde jag hem för att meddela morsan att allt var okej och att hon inte behövde oroa sig för att där vi var så märkte man inte av kuppen så mycket. Det var en militärgubbe som babblade på TV dygnet runt och thailändarna stod klistrade framför apparaterna och glodde, värre än så var det inte för oss. Vi fick hämta ölen själva bakom baren och den uppoffringen stod vi ut med.
Men morsan hade ingen aning om att det pågick en militärkupp, så lite rapporterades det hem den gången. Trots att dom sköt en och annan stackare på Bangkoks gator och så illa hoppas jag verkligen inte att det behöver gå den här gången.

Det var precis innan varenda kotte började åka till Thailand och det fortfarande ansågs att det bara var pedofiler och knarkare som åkte dit, även fast vi var levande bevis på att även törstläppar trivs utmärkt i den fuktiga värmen.
Numera är det vanligare att man har besökt Bangkok än Skövde (tur det).

Nyheterna här hemma påstår att det är den 17:e kuppen sedan 1932, i Bangkok Post står det att det är den 19:e. Hur som helst så är dom flitiga på att kuppa till det där borta.

Nu får vi se hur lång tid det tar innan Kung Bhumibol (Rama 9) ruttnar på militären och säger åt dom att sluta som brukligt är.
I Thailand är kungen Kung.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker det är märkligt få reaktioner i Sverige, inte bara med tanke på att Thailand är vår tids Finland (Thailands sak är vår).

    En militärkupp är en militärkupp och förutom ett litet uttalande av Eliasson har jag sett få reaktioner. Alla är väl upptagna med att vinna elelr förlora val antar jag.

    Om man nu är så stora supporters av demokrati som vi påstår oss vara, borde väl någon tycka att detta är oroande...

    SvaraRadera
  2. Om vår fantastiske kung åker dit så kan man känna sig lugn.

    SvaraRadera