lördag

Lite på örat

Våra alkoholvanor ändras ständigt och trots att konsumtionen i Sverige de senaste decennierna har ökat så har skadorna som är relaterade till alkohol - våld, leverskador m.m. - inte alls ökat. Antagligen beror det på att vi i allmänhet dricker oftare men inte lika mycket varje gång, men det är lite oklart.
Men att vanorna ändras är i alla fall glasklart, när Stockholms råd år 1462 ställde till med en Valborgsmiddag så sög deltagarna i snitt i sig 15 liter öl per person. Bra jobbat.



När Karl IX kröntes på 1500-talet så var det en riksdagsman ur bondeståndet som blev så aprak att han somnade på en matta inne i slottet. Några slottstjänare hittade den packade riksdagsmannen och fick för sig att skämta lite med honom genom att skära av honom öronen som dom sen la på hans bröst. För att det inte skulle uppstå några pinsamheter så fick Kalle IX skriva ett intyg som bedyrade att han inte fått lapparna kapade som något slags straff, utan att "han hade förlorat öronen under legitima omständigheter".

Under 1600-talet ansågs det fint att vara dyngrak, förnämt och förmöget folk kunde ragla omkring snorfulla i flera dagar för att understryka hur betydelsefulla dom var. Man var tvungen att hålla rättegångar på förmiddagarna eftersom både domare, advokater och vittnen var så inihelvetes bysta lite längre fram på dagen.

På 1700-talet ansågs sju supar om dagen vara normalt och hälsosamt.
Ja, någon slags nytta kanske det gör, men hälsosamt...njaee...
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar