tisdag

Exempelvis aldrig

Den här morgonen kan man läsa i DN om ett skottdrama i Kanada där en person har dödats och det är självklart förfärligt, men jag undrar om inte tidningen skulle bli lite väl tjock om man valde att rapportera alla dödsskjutningar som har skett runt om i världen det senaste dygnet. Hur väljer dom liksom vilka liv som är viktiga att rapportera om.

Afrikaner verkar till exempel inte vara så viktiga - det finns ju så många och dom är ju lite konstiga i sina färgglada kläder och sina hungriga blickar. Förra veckan så visade tevenyheterna att två svenska brandmän tragiskt hade omkommit i en bilolycka, att nio personer hade dött i en lavin i alperna och att runt 100 nigerianer brunnit upp när en tankbil hade vält. När man vid slutet av sändningen sammanfattade kvällens nyheter så berättade man om brandmännen och om lavinolyckan - man sa inte ett ljud om de cirka 100 i Nigeria som hade grillats i ett brinnande bensinhav.


Undrar om synen på olika människovärde någonsin kommer att ändras. Författaren P.G. Wodehouse (1881-1975) sa/skrev en gång, "Han insåg att det var nu eller aldrig - och så valde han aldrig".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar