lördag

FB-sanning eller sanning

Matchen ikväll känns så overklig att jag väljer att skriva om något annat och vad kan väl då vara bättre att välja än mitt nuvarande favoritämne om att saker inte är farligare bara för att folk skriver om det på Facebook.
Läser man på Facebook och tror på det man får lära sig där av folk som tror att dom har koll så ska man vara skiträdd för terrorister. Terror är såklart fruktansvärt när det drabbar någon, men grejen är att risken för att det ska hända är försvinnande liten. Häromåret så dog drygt 3 miljoner människor på jorden av fetma, samma år så skördade terrorismen dryg sjutusen offer. Det är alltså sisådär 430 gånger större risk att du tar livet av dig själv med hjälp av smågodis än vad det är att nån dåre ska sno lastbil och köra över dig. Faktum är att risken för att du ska råka ut för just exakt det slaget av terrordåd är mycket mycket mindre än så.


Om jag spinner vidare på favoritämnen - och det gör jag - så upplever vi för stunden fenomenet att de flesta upplever något som farligare bara för att vi får reda på allt fortare. Hade dödsskjutningarna i Malmö skett för 200 år sedan så hade vi i Stockholm sannolikt aldrig fått reda på det, men hade vi åkt till Malmö själva på den tiden så hade vi löpt sjukt mycket större risk för att själva råka ut för våld än vad vi gör idag. Om du inte rör dig i gängkulturen så har det aldrig varit så liten risk för att utsättas för våld som det är nu. Men på FB ropas det på förstärkt polis precis som att det är den enda jävla lösningen på allt.

Istället för att bara snacka strängare straff och fler snutar så bör man fundera på varför några få i samhället väljer att ta livet av varandra - det är som sagt otroligt liten risk att du och jag råkar ut för något, i alla fall om man jämför med hur det såg ut för bara 20-30 år sen. Har man huvudvärk så kan det givetvis vara skönt att ta en värktablett, men om man har ont i huvudet varje dag så är det en bra idé att ta reda på orsaken till värken istället för att göra sig själv till beroende av smärtstillande preparat.

På tal om huvudvärk så känns det ovant att för första gången på ungefär 35 år inte vara bakis på midsommardagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar