torsdag

20 jävla år!


I dagarna är det 20 år sedan Plåtis lurade med Herr G och Albin till Thailand för första gången. Bilden föreställer Albin för ett halvt liv sedan och tanken svindlar när han tänker på hur mycket som har ändrats sedan dess. Albins utseende har verkligen torkat ihop och det är konstigt att en man som Honken som träffade upp grabbarna där borta via en avstickare på en månad till Australien inte har åldrats en sekund - men det beror kanske på att han såg ut som en gubbe redan i mellanstadiet.

Det var en resa som för alltid förändrade Albin som människa - en resa som bekräftade för Albin att all barntevepropaganda och all trivselhetsförträfflighet som Albin i hela sitt liv fått inbankat i huvudet om perfekta Sverige som en medelpunkt i världen bara vara ren och ram skitsnack. Albin fick lära sig att ute i stora vida världen så är det inte en jävel som bryr sig om lilla skräplandet Sverige som ligger bortslängt någonstans vid nordpolen.
Han fick lära sig att det finns fler sätt att tänka och göra saker och ting på än vårt standardeliserade svenska sätt.
Vi har ju en förmåga att tro att "vårt sätt" är det rätta och det riktiga och att alla andra är konstiga - det är inte dom som är konstiga, dom är nämligen många fler - det är vi som är konstiga.
Albin har nu åkt Siam drygt 15 gånger och han fortsätter att förändras för varje besök.

Jag har skrivit om det här tidigare - men jag är fascinerad av hur resandet från Sverige till Thailand fullkomligt har exploderat sedan den där trippen 1989. När Albin då berättade att han skulle resa till Thailand i 2 månader så undrade folk vart landet låg och om det inte var farligt att åka dit. Det var som att säga att man idag ska åka på semester till Madagaskar eller Nya Guinea. Då åkte ungefär 25 000 svenskar dit om året och idag är det runt 350 000 - en av 25.

Åk dit - men passa er för chartergettot Phuket.

2 kommentarer:

  1. Håller med dig fullständigt!
    Är själv en aning förtjust i landet o gör ännu ett besök där nästa söndag , blir kvar ca 2 mån.
    Ska bli skönt att komma ifrån sista tiden av vintern här i Sverige , nu när den slagit till igen.
    // Örnen

    SvaraRadera
  2. Vad är det för sockerpojke som strosar runt på stranden-)
    Anna

    SvaraRadera