torsdag

Sjukförsäkring.





På sidan 9 i dagens DN har en tokfrans vid namn Mikael Sjöberg skrivit en debattartikel där han med feta bokstäver vrålar ut att man bör sätta en tidsgräns för sjukskivningarna.
Denna Sjöberg är generaldirektör för Arbetslivsinstitutet. Hur den idioten har lyckats lura till sig en sådan ansvarsfull tjänst är för mig en gåta långt större än frågan om vart universum slutar!
Han menar att Sverige är ett av dom få länder som inte har någon bortre gräns för sjukskrivningens längd. Om det nu vore på det sättet så skulle det kunna bero på att det är så inihelvetes kallt här på vintern så att om man blir uteliggare så fryser man ihjäl.
Nu är det som väl inte så. Är man sjukskriven mer än ett år så ska sjukpenningen övergå till ett tidsbegränsat sjukbidrag. Det som förr kallades förtidspension. Skillnaden är att sjukbidraget omprövas efter en viss tid och anses man då vara frisk nog för att arbeta igen så dras bidraget in. Vettigt.
Sjukbidragets ersättningsnivå är mycket lägre än sjukpenningens, något som i praktiken medför att en normalinkomsttagare får det mycket knapert.
Puckot Generaldirektör Sjöberg menar också att sjukpenningen bör sänkas efter en viss tid. Vilket är exakt det som sker när den övergår till sjukbidrag. Fakta som Sjöberg tydligen är ovetande om.

Men hans syfte med detta önskemål om ersättningssänkning är att stimulera medborgarna som är trasiga och sjuka att börja jobba igen istället för att leva på bidrag.
Ett sånt resonemang förutsätter att ALLA som är sjukskrivna fuskar och i så fall anser jag att man bör strypa all sjukersättning helt och hållet. Fuskar man ska man inte ha sänkt ersättning, man ska fanimej inte ha ett öre.

Alla som ligger på en IQ-nivå som är tillräcklig för att hjärnan ska se till att kroppen andas begriper att det inte är så att alla fuskar. Utan att det faktiskt finns dom som är sjuka och/eller har ont så det knakar.
Att sänka ersättningen på det vis som fanskapet Sjöberg vill för dom stackarna på grund av att andra fuskar är bara korkat och grymt. Blodpuddingen blir inte billigare att köpa bara för att man har varit sjuk en längre period.
Lägg istället kraft på att snoka rätt på dom kräken som fuskar och stäng av dom för all framtid.

Om jag inte vore så from så skulle jag önska att denne Mikael Sjöberg blev överkörd av en buss och hamnade i rullstol med kronisk värk så att han fick lite insyn i den svage medborgarens tillvaro.
Men jag är som sagt alldeles för from för att önska det…

1 kommentar:

  1. Vi har dig under bevakning som talskrivare till någon i regeringskansliet.

    SvaraRadera