lördag

Dumdäcksdebatt

Jakten på bilägare som vill köra säkert och därför använder dubbdäck fortsätter trots att de senaste mätningarna av luften på Hornsgatan har visat att värdena nu är nere på godkänd nivå. Det här handlar givetvis om att politikerna nu ser ett tillfälle att ta ut ytterligare lite skatt och inte ett skit om miljön och framför allt inte om säkerhet. För bara det faktum att det tillverkas dubbdäck bevisar att det är en produkt som behövs - dubbdäck är ju nämligen dyrare än odubbade vinterdäck och skulle därför försvinna från marknaden om inte dubbar vore säkrare.

Det här är en ickefråga och anledningen till att många tror att dubbar eller dubbfritt är jätteviktigt för vår hälsa handlar om det som vissa forskare kallar "tillgänglighetskaskad" och det går kortfattat ut på att det vi matas med via media antar vi är viktigt.
Om ni tittar på de här två bilderna så kommer ni med säkerhet att känna större hot från bilden med terroristen än den med bilen, trots att det är ofantligt mycket större risk att ni råkar ut för en bilolycka än ett terroristdåd. Inte ens i länder som Israel eller Afghanistan kommer terrorism i närheten av de faror som trafiken utsätter befolkningen för.

Farlig

Jättemycket farligare

På samma sätt inbillar många sig att partiklar från dubbdäck inom snar framtid kommer att ta livet av dem själva och deras barn, men dom har inga som helst bekymmer med att tända levande ljus hemma, trots att levande ljus både spyr ut gifter som överskrider Hornsgatans gränsvärden med hästlängder och dessutom orsakar massvis med bränder med dödsfall som utgång. Men eftersom media inte skriver om att levande ljus är mycket farligare än partiklar som slits upp av dubbdäck så inbillar sig folk att dubbdäck är läbbiga grejer, alltmedan dom inte har en aning om att ljusen i staken på bordet som lyser så mysigt egentligen är ett oerhört mycket större hot.
Hur många politiker har ni sett stå på barrikaderna och förbanna hotet från stearinljusen - nej just det ja, man vinner ju inga populiströster på det och dessutom så är det svårt att motivera en beskattning på en så trevlig sak som levande ljus.

Om det införs en extra skatt för bilister som använder dubbdäck innanför tullarna så kommer ett antal som därför väljer att köra utan dubbar att dö i olyckor när dom lämnar staden och färdas på landsvägarna - det är fakta. Men det kanske är ett pris vi är redo att betala, det viktiga verkar ju ändå inte vara själva faran, utan vad som syns mest i media.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar