tisdag

Skatt på dryck.


Det händer att jag stöter på folk som tycker att det är fel att sänka skatten på sprit. Ofta motiverar dom denna ståndpunkt med att dom minsann tycker att samhället behöver dom pengarna och att det inte finns någon anledning att sänka priset på alkohol utan att vi törstläppar bör fortsätta att betala den höga skatten.
Nu tror jag ju inte att det är någon med den trångsynta uppfattningen som läser detta men jag ska ändå skriva en liten historia som hjälper er att styra sådana virrpannor rätt om ni skulle stöta på en sån idiot. Så ni så att säga kan se till att dom åtminstone försöker att se hela bilden.
Nåväl, här följer historien.

1784 kom William Pitt den yngre till makten i England och han ruttnade på att det uppskattningsvis konsumerades 6 500 ton te årligen i snålblåsten på ön där han bodde men att endast 2 750 ton gav några skatteinkomster. Den intelligente och driftige Pitt den yngre löste detta genom att sänka skatten på te från hutlösa 119 % till den vettigare nivån 12,5 %. På detta enkla sätt sköt han effektivt den större delen av alla smuggelskepp i sank och ökade dom statliga inkomsterna avsevärt.

Man kan ju undra hur han kom fram till just 12,5 % men det fungerade tydligen.
Där ser man vad lite sunt förnuft kan skapa. Vore inte helt fel om vi kunde hitta någon med Pitts klarsyn och slänga in i maktens korridorer här i vår snålblåst.

1 kommentar:

  1. Vad ligger teskatten på i nuläget ? Är det därför de tepimplande engelsmännen är så stöddiga ?

    SvaraRadera