tisdag

Godis för silverskedarna


När man läser det här så fattar man varför idrottens fiende nr 1 Madeleine Sjöstedt är så avigt inställd till en bandyhall och varför det tog Stockholm Stad över 20 år att komma till skott med att bygga nya Söderstadion - kosingen ska ju givetvis gå till eliten. Varför satsa på arbetarsport som fotboll och ungdomar som vill spela bandy när man kan lägga det på den supersmala överklasshobbyn opera.

Att bygga en kall jävla plåtlada för några få miljoner så att den breda massan kan idrotta går inte för sig, men man kan glatt och ledigt trolla fram 170 miljoner (som säkert kommer att sluta på det minst dubbla) till en renovering och ombyggnad utav den gamla gasklockan därborta vid Konungens betesmarker. Detta för att överklasspacket ska få spegla sig i falsk status alltmedan vi normala människor fnissar bakom deras ryggar.
Allvarligt - är det någon som på riktigt år 2010 verkligen bryr sig om opera. Okej, det är klart att det fortfarande finns en och annan feluppfostrad, bortklemad snorunge som fastnat i någon slags kvasiverklighet där det fortfarande i våra dagar anses finkulturellt med tjockisar som vrålar ur sig stenåldersmusik i en strävan efter att vara något dom ändå inte kan bli och som ingen med sans och vett i våra dagar vill vara. Opera är kanske ett lustigt litet inslag i elitkulturen, men gå ut på gatan och fråga folket om dom väljer en operascen före en idrottsanläggning så kommer garanterat det senare alternativet vinna en jordskredsseger. Men varför fråga folket när man är moderat.

Självklart ska Stockholm kunna förse sig med en fin konsertsal, men man ska alltid börja i rätt ände och det är inte uppifrån.

Ni som fortfarande befinner er här på jorden kan klicka er in här och hjälpa till med en namninsamling så att vi får den där jävla bandyhallen någon gång. Helst innan bandysporten dör och jag blir arbetslös.

13 kommentarer:

  1. Hej Albin.

    Om idrottens fiende nr 1 är Madeleine Sjöstedt så är du väl ändå ute och cyklar?

    Om du såg bandyfinalen och hörde diskussionen efteråt verkar det ju som om den kommer att spelas inomhus nästa gång. Förespråkare för det var, om jag minns rätt från nyheterna, Madeleine Sjöstedt.

    Hon föreslog Stockholmsarenan i Globenområdet som i och för sig först blir klar om några år.

    Stockholmsarenan har en blogg där jag läste just om bandyfinalen.

    http://blogg.stockholmsarenan.se/sport/grattis-hammarby/

    /Pernilla

    SvaraRadera
  2. Herregud! När landade du på jorden?!
    Du har verkligen inte en enda aning om vad du skriver om - inte en enda aning.

    Det som skrämmer mig är att jag inser att det faktiskt finns fler som tror som du - fler som blir lurade av det som visas upp i media. Om du tror att Madeleine S har någonting överhuvudtaget att göra med nya Söderstadion och att nästa SM-final i bandy ska spelas inomhus så är du så sjukt lurad så det är helt overkligt.

    Det är inte ofta jag blir förbannad över kommentarerna här - men du lyckades.

    SvaraRadera
  3. Sjöstedt är väl folkpartist? Sen var det väl under hennes regim både klubbande och första spadtaget till nya arenan gjordes? Sen att hon trampat i klaveret ett antal gånger är en annan sak.

    Tånken

    SvaraRadera
  4. Junior går för övrigt med jämna mellanrum på opera. Hans flickväns familj lever till stor del av stimpengar därifrån.

    A night at the opera är en av de bästa rockplattor som någonsin gjorts.

    Tånken

    SvaraRadera
  5. Det finns redan tillräckligt många idrottsanläggningar i Stockholm. Och jämför man med antalet platser där man kan utöva idrott jämfört med antalet operahus så är det ju uppenbart vad det behövs fler av. Speciellt nu när operahusets scen skall byggas om.
    Dina idéer om att då de flesta medborgare föredrar sport framför kultur, så skall vi bara satsa på idrotten, är oerhört trångsynta och leder bara mot likriktning och kulturens förfall.
    Om man tänker i de banorna så kan man ju lika bra argumentera för att alla idrottssatsningar bör göras inom fotboll, då det är den populäraste sporten.
    Jag är, och har alltid varit, arbetarklass. Jag har aldrig uppskattat sport, men däremot har jag varit intresserad av opera och andra teaterformer sedan barnsben.
    Jag ser inget fel i att utöva idrotter, det är bara nyttigt så länge man gör det på en sansad nivå och inte gör det på professionell nivå, där skador och förslitningar hör till vardagen. Men att folk som inte ens känner utövarna är intresserade av att gå och titta på när andra spelar boll eller springer runt en löparbana är för mig obegripligt. Jag skulle lika gärna kunna titta på när familjen Persson, en trappa upp, spelar fia med knuff på tisdagskvällen.

    Sedan är det ju frågan om det ens blir någon teaterscen i gasklockan (vilken av dem de nu bestämmer sig för) till 2013. Gasverket skall ju tas ur drift och läggas ner helt först. Sedan måste området saneras ordentligt och byggnaderna renoveras.
    Och som jag förstår så är det inte ens spikat när gasproduktionen skall stoppas. Det har redan skjutits upp tidigare.

    Sluta gå på idrottsevenemang.
    Sluta se på TV.
    Tänk själva!


    Donk

    SvaraRadera
  6. Skönt att man lyckas få igång någon.

    Jag har full respekt för dina åsikter - även om jag inte håller med. Ta några miljoner från det där projektet och bygg en bandyhall så blir väl alla nöjda.

    Och du - sport är kultur.

    SvaraRadera
  7. Sen haltar dit resonemang svårt eftersom du tydligen gärna går och ser opera eller teater, men jag antar att du inte är personlig vän med alla skådespelarna eller operasångarna.
    Idrott är skådespel - skådespel utan manus.

    SvaraRadera
  8. Ja, det är klart att sport och idrott är kultur. Precis som svampplockning, skattesmitning och graffitimålning. Allt vi i samhället företar oss är kultur, det var en liten felformulering från min sida där.
    Men alla blir inte alls nöjda om det slösas en massa pengar på en bandyhall. De som varken utövar, har lust att se på bandy eller vill att folk ser på sport i stället för att tänka t.ex.
    Teater är en riktad konstform som utförs för publikens skull, dock utan sportens tävlingsmoment. Det är ont om VM i opera. Inga Wagner-derbyn, aria-SM eller världsrekord i Trollflöjten.
    Visst finns det vissa priser som delas ut till utövare av teater, men det är ju inte så att det koras vinnare och delas ut medaljer efter att ridån gått ner.
    Sportevenemang går ut på att besegra en (eller flera) motståndare. Till och med idrotter och andra fritidssysslor som man annars kan utöva utan tävlingsmoment som t.ex skytte och simning måste utövas i konkurrens med andra om det skall visas upp. De som utövar dessa grenar i OS gör det ju inte i första hand för skoj skull, eller för att motionera. Om de inte besegrar motståndarna platsar de inte.

    Dessutom finns andra stora skillnader mellan idrott och teater. Det är t.ex. väldigt ont om satirisk och samhällskritisk bandy. Visst har det förekommit politiska manifestationer på idrottsevenemang, men då är det inte ofta i själva utövandet.
    Jag antar att sportkommentatorer inte ofta refererar till en spelares aktiviteter på planen som t.ex. "...en tydlig kritik mot vår regims svaga rättssyn...". Det är inte många som utövar idrott för att göra omgivningen uppmärksam på samhällsproblem, och därmed kanske skapa en bättre framtid.
    Dessutom kan teater ge oss viktig information för framtiden om kulturella företeelser som ändras samtidigt som historieskrivningen görs om. Liksom att gamla verk ger oss idag en bild av dåtiden.
    Hur detaljerat en fotbollsmatch än beskrivs, så tror jag inte den ger en tydlig bild av hur samhället ser ut.


    Donk

    SvaraRadera
  9. Kom igen nu - du behöver inte ha taggarna utåt bara för att du blev vald sist på gympan.

    Det finns absolut inget mer uppfostrande än idrott och Stockholm råkar vara Sveriges största bandyförbund. Det finns alltså tusentals ungdomar som vill ha en hall att idrotta i istället för att t ex stå och hänga i tunnelbanan.
    Det ska vara en träningshall och inte en hall för elitmatcher med publik - publiken tar vi hit till Zinken.

    Och du har verkligen ingen aning om hur man kan läsa av samhället genom att studera läktarkultur. Du lär dig bra mycket mer om samhället genom att besöka en fotbollsläktare och tar dig en titt på tjejerna och killarna som finns där än vad du gör om du går och ser James Bond på bio.

    SvaraRadera
  10. Ja, ni får väl ha er bandyhall då för mig. (Som om jag hade något att säga till om.) Hej och tack för argumentationen.

    Kommentaren om att bli vald sist i gympan sved. ;-)


    Ha det bra
    Donk

    SvaraRadera
  11. Tack själv. Jag tycker som jag skrev att Stockholm borde ha råd med både bandyhall och konsertsal.
    Plus att jag överdriver och försöker provocera lite med flit. :)

    SvaraRadera
  12. Vi får snart tak över Ekvallen. Välkommen till Gustavsberg - Stockholmsregionens enda sanna bandycentrum med tradition. Jag har rekat ett bra hak för er innan match - Döda Hästen. Endast tjugo minuter med buss från Slussen - nu med tiominuterstrafik under lågtrafik.

    SvaraRadera