måndag

Förlorarnas revansch

Ska inte skriva om valet rakt av, det finns tillräckligt att läsa om det idag. Men jag ska ändå indirekt beröra valresultatet eftersom det idag är lite lättare för sjuka och arbetslösa att andas i Sverige, det känns lite mer som att alla räknas igen. Därför ska jag skriva om underdogs, jag håller nämligen på att läsa James Montagues bok Thirty One Nil som handlar om kvalet till den gångna sommarens VM i Brasilien. Den beskriver livet för länderna längst ner på rankingen, länder som Palestina, Rwanda, Haiti, Libanon och Cook Islands. 

En berättelse jag fastnat extra mycket för är den som handlar om när världens sämsta landslag för första gången vann en fotbollsmatch, då Amerikanska Samoa besegrade Tonga med 2-1. Bokens titel är hämtad från resultatet Australien - Amerikanska Samoa som slutade just 31-0 och som är världsrekord i antal gjorda - och för den delen insläppta - mål i en tävlingsmatch under FIFA. Att ett lag kan gå från 0-31 till att vinna en tävlingsmatch i ett VM-kval bevisar att om man kämpar med tålamod så blir man till slut belönad. På samma sätt som när man väntar i 8 år så blir man till slut av med Det Nya Arbetarpartiet. Bluffen är synad.


Smolket i bägaren är såklart att SD fick så många röster, men vi har demokrati så vad man än tycker om deras åsikter så är det åsikter de har rätt till. Att så pass många röstade på SD betyder att det som är lite främmande och ovant skrämmer många människor, därför passar det idag bra att spinna vidare på Amerikanska Samoas första vinst. Det var nämligen inte enbart en historisk vinst, det var även första gången en transvestit spelade en tävlingsmatch i ett VM-kval. Den tjusfulle och sprudlande glade Jaiyah Saelua spelade mittback i segermatchen. Tänk er den dagen då Sverige ställer upp med en transa i mittlåset i en kvalmatch, då lär Jimmie Åkesson emigrera - nä just, det han är ju mot att folk flyttar mellan länder. 

Jaiyah Saelua 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar