torsdag

Tjacka en femma socker

Ett av mina favoritämnen att dilla om här på bloggen är missbrukande nikotinister - i stort sett alla som använder nikotin blir fort beroende och fastar i ett missbruk - som klankar ner på pundare och fyllon innan dom häller upp en stadig fredagsgrogg. Eftersom dom antagligen inte är medvetna om att dom själva är slavar under en drog så är det väl någon slags projicering mixat med dubbelmoral där man inbillar sig att allt som är lagligt är finemang för kropp och psyke. I själva verket så skulle både tobak och alkohol tokförbjudas om inte hela det moderna samhället vore uppbyggt och vilade på skatteintäkter från de lagliga gifterna. Häromåret så räckte till exempel vodkaskatten i Ryssland till att finansiera hela kostnaden för jättelandets militär.

Är kanske även socker en drog - tittar man på beroende så kvalar socker lätt in. Hittade en intressant text om detta på sidan tränastyrka.se som ni kan läsa om ni klickar här.
Orkar ni inte läsa hela inlägget så kan ni nöja er med att titta på bilden här nedanför där man redovisar ett test på råttor där djuren fick välja mellan socker och kokain.

Tabellen visar belöningen och den drivkraft som belöningen ger från kokain och socker hos råttor. Preference står för vilket som föredras när råttorna får välja. Demand inelasticity står ungefär för hur mycket råttorna är beredda att upprepa något för att få belöningen. Punishment resistance är hur mycket smärta råttorna är beredda att genomgå för att få sin belöning. Till exempel gå över golv som ger elshocker för att få tillgång till det. Breaking point är hur hårt råttorna är beredda att arbeta för att få sin belöning.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar