tisdag

Droger.


Eftersom att jag återigen ska skriva om droger och då främst vårt samhälles förhållning till nikotin så vill jag även den här gången inleda med att klargöra vissa saker.
Som att jag om det vore genomförbart, vilket det givetvis inte är, gärna skulle se ett totalförbud mot alla droger. Även då det skulle innebära slutet för min favoritdrog, öl. Men det är som sagt antagligen omöjligt, se bara på den indiska delstaten Haryana, en del av Indien med erkänt många törstläppar, som så sent som på 1990-talet genomförde ett spritförbud vilket resulterade i att hela området höll på att rasa ihop ekonomiskt, svarta marknaden blomstrade och det hela sket sig. Man fick släppa på förbudet. Något som en del spritnasare välkomnade genom att hänga upp hängmattor åt fyllona utanför sina butiker.

Nu när det är skrivet så kan går jag vidare till själva ämnet, nämligen hur många ser, eller väljer att inte se på droger. Det händer ibland att jag stöter på rökare som anser att cigarettrökning inte är drogbruk. Detta är ett för mig mystiskt sett att se på saken. Ännu märkvärdigare blir det när man träffar slashasar som står och röker samtidigt som dom mellan puffarna klankar ner på ungdomarnas drogeri på ravepartyn. Om man själv är beroende av en drog så tycker i alla fall jag att man inte bör tala nedvärderande om andra brukare av droger.

1958 gjorde en kille vid namn Maurice Seevers upp en tabell över drogers farliga egenskaper. Han gav drogerna poäng efter deras förmåga att utveckla tolerans, emotionellt & fysiskt beroende, fysiskt förfall, asocialt beteende under påverkan och under avtändningen. Max poäng var 24 och högst fick vår kompis alkoholen som dammade ihop 21 pinnar, heroin 16, nikotin 15, kokain 14, marijuana 8 och t.ex. koffein 4 enligt den bedömningsnormen.

Tittar man på dom siffrorna så väcker väl tobakens poängskörd ett intresse. Det anses alltså enligt Seevers sätt att se på saken som att tobak är farligare än kokain. Något som vi här i vårt lilla hörn av världen idag tycker är mycket underligt. Men hur som helst så kan man inte blunda för att tobaksbruk är väldigt, väldigt farligt.
Hur kommer det sig då att kokain är tvärförbjudet alltmedan i stort sett vem som helst kan köpa tobak i stort sett när som helst? Många är svaren på det och ett av dom är såklart den oerhörda mängd skatteintäkter som (miss) bruket av tobak inbringar. Ett annat svar är alla arbetstillfällen som tobaksindustrin genererar. I runda slängar 100 miljoner människor är på ett eller annat sätt beroende av inkomster från denna industri.
För inte ens den mest inbitne nikotinisten kan väl på allvar tro att tobak skulle tillåtas om den dök upp från ingenstans idag? Eller för den delen den genomgiftiga, svårt beroendeframkallande, sluga drogen koffein som är uppiggande och på samma gång nervlugnande, inte en chans.

Vidare kan man undra hur alkohol med 21 p är tillåtet nästan överallt medan marijuana som endast orkade slita ihop futtiga 8 p är förbjudet på ännu fler ställen? Vilken position i samhället skulle gräs ha idag om det en gång i tiden hade backats upp av organisationer med stora ekonomiska resurser som med alla medel utövat påtryckningar för att få prångla ut röka bland folket och skapa ett beroende och på så sätt tjäna grova pengar? Kanske är tur att den möjligheten aldrig gavs eller upptäcktes.

Vad vill jag då säga med den här utläggningen? Ja, läs, tänk och gissa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar